top of page

EMDR

Waarom EMDR zo waardevol is voor hooggevoelige vrouwen

Als hooggevoelige vrouw voel je dingen vaak dieper dan anderen. Emoties komen hard binnen en gebeurtenissen blijven soms lang hangen. Dat maakt je juist heel empathisch en fijngevoelig, maar het kan ook zwaar zijn. Misschien merk je dat kleine opmerkingen, oude herinneringen of momenten waarop je gekwetst bent geraakt, steeds weer omhoog komen. Soms beïnvloedt dat zelfs hoe je je voelt in je relatie.

EMDR kan dan echt helpend zijn. Het is een krachtige manier om emotionele blokkades los te laten. Oude pijn, nare ervaringen of negatieve overtuigingen – je hoeft ze niet voor altijd mee te dragen. EMDR helpt je om dat los te laten, zodat je weer meer rust en helderheid kunt ervaren.

Het resultaat: Je krijgt eindelijk wat rust in je hoofd. Die eindeloze stroom gedachten, herinneringen en oude gevoelens die je zo kunnen overspoelen, worden stiller. Je hoofd voelt lichter, je lijf ontspant, en er komt ruimte. Ruimte voor jezelf en je partner. Oude pijn en gebeurtenissen die je steeds weer raken, verliezen hun scherpe randje. Je kunt er nog wel aan terugdenken, maar je raakt niet meer zo van slag. Dat geeft zoveel opluchting. Je merkt dat je meer energie hebt, omdat je niet steeds hoeft te vechten met die innerlijke onrust.

En dat voel je ook in je relatie. Je reageert minder vanuit oude wonden, bent meer in het moment. Je voelt je veiliger en steviger in jezelf, waardoor je je beter kunt uitspreken en je grenzen duidelijker aan kunt geven – zonder schuldgevoel. Dit brengt meer balans in je relatie.

Heb jij last van:
 

  • angsten
  • onrust
  • spanning in je lijf
  • gevoelens van onmacht/wanhoop
  • gevoelens van hulpeloosheid
  • gevoelens van schaamte/schuld
  • negatief zelfbeeld
  • depressies
  • piekeren

​

​

Een EMDR behandeling geeft snel resultaat!
Een kamer met

​

EMDR Achtergrond

​

De Amerikaanse psychologe Francine Shapiro bemerkte in 1987 per toeval dat snelle oogbewegingen  haar hielpen om negatieve emoties rond stressvolle gedachten te verminderen. Hieruit ontwikkelde ze een therapie gericht op het verwerken van traumatische herinneringen. Shapiro stelde dat trauma’s het verwerkingsproces van het brein verstoren, waardoor herinneringen ‘vast komen te zitten’ in hun oorspronkelijke emotioneel beladen vorm. Door specifieke oogbewegingen of andere vormen van bilaterale stimulatie (bijv. Geluid of tikken) wordt het brein gestimuleerd om deze herinneringen opnieuw te verwerken, waardoor de emotionele impact ervan afneemt. EMDR is sindsdien door wetenschappelijk onderzoek ondersteunt en wereldwijd erkend als een effectieve therapie, vooral voor PTSS, maar ook voor andere angst- en stressgerelateerde stoornissen.​

Ben je benieuwd of EMDR iets is voor jou? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Tijdens dit gesprek kan ik beoordelen of de behandeling geschikt is voor jouw klachten.

​

​

De 6 stappen van een EMDR behandeling

1. Intake en voorbereiding

Tijdens de intake bespreek ik met jou je hulpvraag en je klachten, de traumatische gebeurtenissen en wat je hoopt te bereiken.

Samen onderzoeken we welke specifieke herinneringen of ervaringen veel spanning geven waardoor je onrust ervaart of klachten.

3. Stimulatie

Terwijl je je op de herinnering concentreert, volg je met je ogen mijn vingers die voor je ogen heen en weer bewegen. Soms maak ik ook gebruik van andere methoden, zoals geluiden via een koptelefoon of sensoren in je hand of tikken met je handen of voeten.

5. Evaluatie en afronding

Aan het einde van de sessie evalueer ik samen met jou hoe je je voelt en hoe de herinnering is veranderd. Soms krijg je nog een opdracht mee naar huis. Vaak zijn er meerdere sessies nodig om een gebeurtenis volledig te kunnen verwerken.

​​

2. Herinneringen activeren

Je wordt gevraagd om een specifieke traumatische herinnering in gedachten te nemen, inclusief de beelden, gevoelens, gedachten en lichamelijke reacties die daarmee gepaard gaan. Ik vraag ook naar negatieve overtuigingen zoals bijv. 'Ik ben machteloos.'

4. Verwerking/installatie

Tijdens de oogbewegingen of andere stimulatie merk je dat de herinnering geleidelijk verandert. Als je geen sensaties meer voelt in je lichaam en de spanning is verminderd installeren we het positieve gevoel en de pc zoals bijv. 'ik ben oke' in je lichaam.

6. Nabehandeling

Na de sessie kun je soms nog wat emotionele verwerking ervaren. Ik kan je technieken aanreiken om hiermee om te gaan tot de volgende afspraak. EMDR helpt uiteindelijk om de traumatische herinnering te 'verwerken', zodat deze minder invloed heeft op je emoties en dagelijks functioneren.

Contact

Wil je meer informatie of kennis maken?
Neem hier contact met me op

 

Ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Schrijf je in > voor mijn nieuwsbrief en ontvang mijn gratis E-book ' Van niet gezien -naar écht contact '

RITA eboek cover.jpg

post- en praktijkadres:

Kolkweg 27

8055 PS Laag Zuthem
(bij Zwolle)

​

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Certificering

spotcer.png

© 2023 Wallet

bottom of page