top of page

12 tips om overprikkeling te voorkomen

1. Zorg dat je goed gegrond bent

Voor een hooggevoelig persoon is het belangrijk dat je geaard bent en met twee benen op de grond staat. Daardoor kunnen alle prikkels die er binnen komen veel makkelijker afgevoerd worden. Als je goed geaard bent sta je stevig als een boom. Hoe hevig de storm ook woedt, niemand en niets (ook geen prikkels van buitenaf) kunnen je meer omver blazen. Je kunt aarden op verschillende manieren: dansen, sporten, zingen, in de tuin werken, wandelen, yoga, mediteren etc.

 

2. Ken jezelf

Hoe beter jij jezelf kent hoe beter jij weet wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten en overprikkeling tegen te gaan. Je kunt echter pas dingen veranderen als je het je bewust bent. Hoe meer je je bewust bent van jezelf hoe sneller je ziet wanneer je aan je tax zit. Om overprikkeling tegen te gaan en je grenzen op tijd aan te kunnen geven is het belangrijk dat je weet waar je grenzen liggen. Daarvoor is het nodig dat jij je jezelf kent.

 

3. Wees vol aandacht

Hoe meer jij in het NU aanwezig kunt zijn hoe minder je last zult hebben van overprikkeling. Doe daarom de dingen die je doet met vólle aandacht. Wees aanwezig in het moment. Wees met je volle aandacht in het NU.

 

4. Doe dingen waar je blij van wordt

Als je dingen doet waar je blij van wordt zul je weer energie krijgen en alles weer met veel meer plezier doen. Laat de dingen waar je niet zo goed in bent over aan anderen. Overleg en delegeer. Ieder heeft zo zijn eigen kwaliteiten en ook taken waar hij/zij blij van wordt en goed in is. Hoe meer jij je focust op vreugde en dingen doet waar je blij van wordt, hoe sneller je in de flow komt en des te meer energie je krijgt.

 

5. Eet gezond en beweeg voldoende

Gezonde voeding doet veel met hooggevoelige mensen. Hooggevoelige mensen zijn veel gevoeliger voor suikers, alcohol ed. Door gezond te eten krijg je meer energie en ben je ook minder gevoelig voor prikkels. Ditzelfde geldt voor voldoende bewegen. Bewegen maakt dat jij de prikkels die je binnen hebt gekregen weer af kunt voeren. Tegelijkertijd zorgt beweging ervoor dat jij krachtiger wordt en daardoor beter tegen prikkels kunt.

 

6. Zorg goed voor jezelf

Neem je behoeftes serieus. Kijk wat jij nodig hebt in het moment. Als je telkens over je grenzen gaat en niet goed voor jezelf zorgt verlies je energie waardoor je ook weer gevoeliger bent voor prikkels. Kijk in het moment wat je nodig hebt en wat je behoefte is. Neem je behoeftes serieus en geef ze op tijd aan. Wees lief voor jezelf! Behandel je zelf met zachtheid. Houd onvoorwaardelijk van jezelf. 

7. Adem in en adem uit

Focus je gedurende de dag regelmatig even op je ademhaling. Ontspan je lichaam en adem een paar keer diep in en uit. Daarmee voorzie je je lichaam weer van zuurstof en daardoor krijg je weer energie. Dit hoef je maar een aantal keren per uur te doen. Zet desnoods een wekkertje. Als je dit regelmatig doet zul je merken dat het je steeds makkelijker afgaat. Even met aandacht bij je ademhaling ontspant en geeft rust.

 

8. Mindfullness/ontspanning/meditatie

Volg een cursus mindfullness. Het leert je om sneller te kunnen ontspannen waardoor je ook als je het druk hebt minder snel gestresst zult zijn. Hoe meer jij even je rust neemt en ontspant hoe meer jij tegen prikkels bestand bent. Het brengt je weer in verbinding met wie je werkelijk bent. In de stilte vind je alle antwoorden.

 

9. Me - time

Zorg dat je iedere dag tenminste een half uur iets doet waar je veel zin in hebt. Een half uur helemaal voor jezelf! Geen telefoon, geen kinderen, geen partner, niets. Ga lekker doen waar jij op dat moment zin in hebt. Lekker in bad, een eind wandelen, je lievelingssport, creatief bezig zijn(hobby uitoefenen), zingen, dansen etc…

 

10. Ontdek je missie/passie

Ga op zoek naar je drijfveer. Waarvoor ben jij geboren, wat maakt jou uniek. Waar word je heel blij van en waar zou je iedere dag wel je bed voor uit willen komen. Wat doe je het allerliefst. Hoe meer jij in verbinding bent met je passie hoe krachtiger jij je zult voelen. Als je in verbinding bent met je passie en passie leeft is er niets meer dat beschermd hoeft te worden. De kracht komt dan van binnenuit!!

 

11. Dankbaarheid

Begin en eindig iedere dag met uit te spreken waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid helpt je om je weer gelukkig te voelen met wat je hebt. Het maakt een gelukshormoon aan waardoor jij je weer happy en gelukkig voelt. Hoe gelukkiger jij je voelt hoe beter jij tegen prikkels bestand bent.

 

12.  Focus op fijne gedachten

Als je merkt dat je negatieve gedachten hebt kijk dan of je een gedachte kunt kiezen waar je weer blij van wordt. Kies die gedachte waar je opluchting bij voelt en blijdschap. Er zijn veel positieve affirmaties te vinden op internet of in boekjes die je hierbij kunnen helpen. Kies die gedachte waar jij blij van wordt en vermenigvuldig die en plak ze op je bureau, leg ze in je portemonnee, hang het op de koelkast, in je slaapkamer etc.  

bottom of page