top of page

Informatie voor schoolleiders

Minder stress, druk en uitval en meer rust, energie en flow

Ik help schoolleiders die veel tijd kwijt zijn aan hooggevoelige leerkrachten die stress en druk ervaren en dreigen uit te vallen zodat zij zich weer bezig kunnen houden met andere zaken.

Wist je dat het met name hooggevoelige leerkrachten zijn die uitvallen?

Ondersteuning en aandacht voor deze doelgroep is daarom essentieel!

Ben jij dit?
 

Je bent een directeur die telkens veel tijd kwijt is aan leerkrachten die stress en druk ervaren en bij jouw bureau komen klagen terwijl jij nog een lange to do lijst op je bureau hebt liggen.
 

Je bent je ervan bewust dat met name hooggevoelige leerkrachten sneller het risico lopen om uit te vallen.

Je hebt veel talenten en een visie op het onderwijs en wilt deze graag inzetten maar daar kom je niet aan toe omdat je telkens bezig bent met brandjes blussen.
 

Je wilt graag preventief werken en niet pas in actie komen als de hsp leerkrachten zijn uitgevallen want dat kost je uiteindelijk veel meer tijd en geld.

Je wilt graag leerkrachten die pro - actief zijn en hun eigen boontjes weten te doppen ipv dat ze afhankelijk zijn van jou en telkens om advies komen vragen.

Ik kom je graag ondersteunen!

Hoge werkdruk

In het onderwijs wordt er nog steeds veel verwacht van leerkrachten. De vele veranderingen zorgen ervoor dat leerkrachten zich telkens weer opnieuw aan moeten passen. De werkdruk is hoog, er zijn lange to do lijstjes en iedere leerkracht doet zijn best om aan de verwachtingen te voldoen. De gevolgen hiervan kunnen zijn van lichte stressklachten en overprikkeling tot burn-out en uitval.

Myrjam (leerkracht): ‘We moeten vooral heel veel. Er wordt van je verwacht dat je een gedragsspecialist bent, we moeten burgerschapslessen behandelen, seksuele voorlichting geven..” *

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 leerkrachten hooggevoelig is. Dit is belangrijk om te weten omdat met name hooggevoelige leerkrachten sneller uitvallen omdat ze een diepgaandere informatieverwerking hebben. Daardoor hebben ze sneller hun grens bereikt. Aandacht voor deze doelgroep en investeren middels training en coaching is belangrijk om hooggevoelige leerkrachten te behouden en gebruik te kunnen maken van hun kwaliteiten.

TA en systemisch werk: prachtige sleutels!

Wat zou het fijn zijn als we stress en uitval zoveel mogelijk kunnen voorkomen bij deze leerkrachten. Dat ze weer lekker in hun vel zitten en energie overhouden aan het eind van de dag. Wat zou het fijn zijn dat ze hebben geleerd hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen zonder telkens over grenzen te gaan. Dat ze hun kwaliteiten in kunnen zetten en weer ontspannen en met plezier hun werk verrichten.

De TA (transactionele analyse van Berne) en Systemisch Werk zijn prachtige methodieken die internationale erkenning hebben verworven en veel worden gebruikt als professionele benaderingswijze voor zowel onderwijs, psychotherapie, counseling en educatie en managementopleidingen. TA gaat uit van de basishouding 'ik ben oké en jij bent oké' en geeft inzicht in oude patronen en groepsdynamieken. Het biedt kennis en vaardigheden met betrekking tot communicatie tussen mensen, zowel in het persoonlijke proces als binnen groepen. Systemisch werk kijkt met een nog breder perspectief vanuit het grotere geheel. Door beide methodieken toe te passen wordt de relatie (verbinding) met jezelf en met anderen bevorderd. Het nodigt uit om te handelen vanuit een volwassen bewustzijn.

Theo (gepensioneerde leerkracht): “Het mooie is dat het onderwijs nooit af is. Als leraar ben je misschien wel bevoegd maar nog niet voor je leven bekwaam. Permanente educatie en aanpassing houden het spannend. Zo krijg je geen enkele leerkracht die naar zijn pensioen toe hikt.” *

                                   *bron: Telegraaf; zaterdag 30 april 2022

Kenmerken hooggevoelige leerkrachten

1. Perfectionisme

Hooggevoelige leerkrachten zijn zorgvuldig en willen het graag goed doen. Hun valkuil is dat ze hierin vaak doorslaan uit angst om fouten te maken.

3. Piekeren

Zich snel zorgen maken of ze hun werk wel goed doen en op tijd af krijgen. Ze zijn kritisch en streng naar zichzelf.

5. Snel vermoeid

Snel overprikkeld raken door geluiden, drukte ed. Veel hooi op de vork nemen door een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

7. Zelfreflectie

Hsp'ers hebben een groot zelfreflecterend vermogen en zijn bereid om naar zichzelf te kijken. Ze betrekken wel teveel op zichzelf.

2. Gevoelig

Dit kan zich uiten in blozen en verlegen overkomen, snel geraakt zijn en heftige emoties ervaren. 

4. Empathisch

De ander snel begrijpen en daardoor veel rekening houden met anderen. Daardoor snel aan zichzelf voorbij gaan. 

6. Angst voor kritiek

Als iemand in de klas komt kijken om hun te observeren vinden ze dit lastig en worden  hun prestaties minder.

8. Druk in hun hoofd

Doordat ze door een diepgaandere informatieverwerking veel prikkels binnenkrijgen raakt hun hoofd snel vol.

Voor meer informatie over kenmerken en kwaliteiten hooggevoelige leerkrachten klik HIER

IMG_3307.jpeg

Eigenaarschap

Ik ben Rita Mulder en trainer/coach in het onderwijs en mede eigenaar van de NCA (Nederlandse Coachacademie). Als specialist op het gebied van TA, systemisch werk en hooggevoeligheid kan ik veel voor directeuren en scholen betekenen. Ik ken de problematiek mbt hooggevoeligheid omdat ik zelf als hooggevoelige leerkracht jarenlang in het onderwijs heb gewerkt en heb geworsteld met de hoge werkdruk.

Toen ik uitviel dacht ik dat de werkdruk op school er de oorzaak van was dat ik 'bakken vol' met energie verloor. Maar door training en coaching en het toepassen van de TA en systemisch werk ontdekte ik dat de oorzaak van het probleem niet zoveel te maken had met de buitenwereld, maar dat het te maken had met iets in mezelf. Ik legde mezelf druk op, gaf geen grenzen aan, liet mijn gevoel niet toe en durfde niet voor mezelf op te komen. Ik miste een gevoel van eigenwaarde, was bang voor afwijzing en wat een ander van me dacht en maakte me afhankelijk van de goedkeuring van de directeur en van collega's. Door persoonlijke ontwikkeling leerde ik om hier verandering in te brengen en steeds meer te handelen vanuit een volwassen bewustzijn. Daardoor kreeg ik weer veel energie en plezier in mijn werk en kon ik pas écht gaan samenwerken met anderen en met mijn unieke waarde een bijdrage leveren aan een mooiere wereld.

Wil je me beter leren kennen? In dit interview vertel ik over mezelf en mijn werkwijze.

'Knowing yourself is the beginning of all wisdom'
 

- Aristoteles -

Wat bied ik aan

Omdat ik veel kennis en ervaring heb mbt hooggevoeligheid, TA en systemisch werk, zie ik snel bij hooggevoelige leerkrachten waar het echte probleem zit en waar er een energielek is ontstaan. Door bewustwording en het toepassen van de methodiek TA en systemisch werk help ik hsp leerkrachten om inzicht te krijgen in zichzelf. Ik leer ze hoe ze hun energie meer kunnen balanceren en verantwoordelijkheid kunnen nemen voor eigen functioneren en handelen. Daardoor is er minder kans op uitval en komt er voor schoolleiders weer tijd vrij om bezig te zijn met andere zaken.

Wat is het resultaat als de TA en systemisch werk toegepast wordt

 • Er ontstaat rust waardoor deze leerkrachten gelukkiger en pro actiever worden

 • Ze denken meer in oplossingen ipv problemen

 • Communicatie verbetert en wordt sterker en er is meer harmonie onderling

 • Daardoor ontstaat er een betere samenwerking met anderen

 • Hierdoor worden doelen sneller behaald

 • Er ontstaat meer plezier in het werk

 • Er is minder uitval omdat hsp leerkrachten weten hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen

 • Hsp leerkrachten zijn zelfverzekerder en zelfstandiger en nemen verantwoordelijkheid voor eigen functioneren

 • Als hsp leerkrachten floreren kunnen scholen gebruik maken van de prachtige talenten die ze bezitten

 • De leerlingen kunnen daardoor opgroeien tot gelukkige volwassenen en hun eigen unieke bijdrage aan een mooiere wereld leveren.
   

Wanneer

Tijdens een adviesgesprek breng ik jouw wensen in kaart en gaan we kijken hoe ik van waarde kan zijn voor de hooggevoelige leerkrachten bij jou op school.

Ik ben ingeschreven bij het CRKBO en derhalve vrijgesteld van btw.

Ben je er klaar voor om de volgende stap te maken en hooggevoelige leerkrachten weer in hun kracht te zetten? Ik sta graag voor je klaar!

Rita in gesprek met Ina Martens
voormalig schoolleider

Rita in gesprek met Gerda Ippel
voormalig schoolleider

E-book

voor schoolleiders

EBOOK voorpagina1024_1.jpg
 • Heb je referenties voor mij?
  Ja, ik kan je doorverwijzen naar schoolleiders, ib’ers en hooggevoelige leerkrachten die een traject bij mij hebben gevolgd. Als je het fijn vindt kunnen we ook eerst een kennismakingsgesprek inplannen zodat je mij beter leert kennen. Dan kunnen we onderzoeken of ik iets voor je kan betekenen en kun je daarna kiezen of je graag een traject wilt volgen.
 • Ben jij erkend en aangesloten bij een beroepsvereniging?
  Ja, ik ben een erkend bedrijf en sta ingeschreven bij het CRKBO (centraal register kort beroepsonderwijs) en derhalve vrijgesteld van btw. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging SPOTCER.
 • Waarom kiezen ib'ers en leerkrachten voor jouw programma?
  Wat mij en mijn programma uniek maakt is dat ik persoonlijk ben, betrokken en aandacht heb voor ieder. Alle informatie en kennis die ik deel komt voort vanuit mijn eigen persoonlijke ervaringen als hooggevoelige leerkracht. Ik ken de problematiek in het onderwijs en weet wat de gevolgen zijn van de hoge werkdruk omdat ik dit zelf heb ervaren. Ik heb een prachtige sleutel gevonden die ervoor zorgt dat je meer rust gaat ervaren en je weer met veel energie en vol passie je werk kunt verrichten. Als je dit programma bij mij volgt krijg je meer zelfvertrouwen, wordt je emotioneel stabieler en sta je steviger in je schoenen waardoor je de druk veel beter aankunt.
 • Op welke locaties en welke dagen coach je? Ben jij hierin flexibel?
  Ja, ik ben flexibel. Ik coach in mijn praktijk in Laag Zuthem, maar ik coach ook op externe locaties in de buurt van een school. Ik verzorg ook spreekuren op school waar jij en je collega's kunnen komen als je daar behoefte aan hebt. Als je echter een coachingstraject wilt starten start ik eerst met een intake en plan de coaching in op een locatie buiten de school. Mijn ervaring is dat dit voor de coachee veiliger voelt en beter werkt. Verder geef ik trainingen in verschillende locaties in de omgeving Zwolle.
 • Wat vraagt deze training van mij qua tijd en investering?
  🔸 Als je een wens voelt om dit programma te volgen vraag ik van je dat je gecommitteerd bent en bereid bent om tijd te investeren. Veranderingen beginnen door je eerst bewust te worden van het probleem en inzicht te krijgen in jezelf. Door er dan ook naar te handelen en daadwerkelijk actie te ondernemen kan er een blijvende verandering ontstaan. 🔸 Om echt een shift te kunnen maken op de langere termijn is er tijd en aandacht nodig. Als je hiertoe bereid bent en het praktische en innerlijke werk wilt doen zal het je veel tijd en energie opleveren. 🔸 De training bestaat uit 6 dagen (van 9.30 - 16.00) Deze zullen om de 3 weken plaatsvinden en telkens op een andere dag in de week. Daardoor hoeft jouw werkgever niet telkens op dezelfde werkdag te zoeken naar vervanging. 🔸Tijdens een adviesgesprek breng ik jouw wensen in kaart. Zodra jij aangeeft dat je graag mee wilt doen maak ik een offerte voor de school waar jij werkt en na een akkoord van de werkgever kun je mijn training volgen.
 • Ik wil graag de training volgen maar ik heb niet veel tijd. Ik ben bang dat ik over mijn grenzen ga als ik een traject ga volgen.
  Ik begrijp dat tijd een issue kan zijn. Je hebt al zoveel te doen en dan komt dit er ook nog bij. 🔸 In de training leer je niet alleen hoe je leerkrachten in hun kracht kunt zetten, maar je leert ook hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Dit maakt dat je veel sneller ziet wat jij belangrijk vindt en nodig hebt en daardoor ga je andere keuzes maken en hou je tijd over. 🔸 Als je tijd investeert in dit traject in in jezelf dan investeer je ook in de veranderingen die je op de langere termijn veel op zullen leveren. In de training en coaching leer ik je hoe je je grenzen kunt leren herkennen en bewaken. Dit levert je uiteindelijk veel tijd en energie op. 🔸 Je leert in de training ook wat belangrijk is en prioriteit heeft en wat nog even kan wachten. Daardoor hou je uiteindelijk tijd over.
 • Kan ik dit traject ook declareren bij mijn werkgever?
  Ja, dat kan. Ik heb veel ib'ers en hsp leerkrachten gehad die de training of het coachingstraject vergoed hebben gekregen via hun werk omdat het een win - win situatie is voor beide partijen. 🔸 Persoonlijke ontwikkeling is onmisbaar binnen scholen want alles is terug te voeren naar jezelf, jij bent de basis. Als deze basis niet stevig is heeft dit meteen effect op je functioneren en handelen, 🔸 Om doelen te kunnen behalen is het belangrijk dat je gemotiveerd bent en energie hebt. Als jij niet lekker in je vel zit heeft dat meteen gevolgen voor je werk en is de kans op uitval groter. Dit kost veel tijd en geld. 🔸 Als jij goed in je vel zit ben je positiever. Positiviteit brengt een creatieve stroom op gang met veel ideeën waardoor je jouw doelen moeitelozer kunt behalen. 🔸 Als je meer leeft van binnenuit en intrinsiek gemotiveerd bent is de kans groter op een fijne samenwerking. Zo ontstaat er synergie binnen het team en dit helpt om kinderen optimaal te begeleiden in hun ontwikkeling.
 • Begeleid je in een coachingstraject ook ib’ers, en leerkrachten die al in een burn-out zitten?
  Ja, ik heb verschillende hsp schoolleiders, ib'ers en leerkrachten geholpen die al in een burn-out zaten. Daarbij kijk ik naar de zwaarte van de problematiek. Wel werk ik het liefst preventief. Het kost nl. veel meer tijd en geld om jou te begeleiden als je al bent uitgevallen dan als we het probleem tijdig signaleren.
 • Organiseer je ook losse workshops?
  Ja, het is mogelijk om losse workshops bij mij te volgen. Ik verzorg regelmatig een workshop mbt 'familieopstellingen' of 'het innerlijke kind' en andere workshops die een belangrijke aanvulling zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen en je wensen aangeven. Ik vertel graag wat de mogelijkheden zijn. Deze afspraak kan zowel telefonisch als bij mij in de praktijkruimte.
 • Hoe kan ik er zeker van zijn dat ik de resultaten behaal die ik ook wil behalen?
  Het resultaat zal afhankelijk zijn van hoeveel tijd en energie je erin wilt stoppen. Persoonlijke processen kosten tijd en hebben aandacht nodig. Er zijn al veel hooggevoelige mensen en ib'ers die ik heb geholpen en die prachtige resultaten hebben behaald. Ze hebben veel informatie en concrete handvaten gekregen om weer optimaal te functioneren en een gelukkig leven te leiden. Ik kan je doorverwijzen naar hsp directeuren, ib’ers en leerkrachten met wie ik heb gewerkt. Zij delen graag hun ervaringen met jou.
 • Ben jij erkend en aangesloten bij een beroepsvereniging?
  Ja, ik ben een erkend bedrijf en sta ingeschreven bij het CRKBO (centraal register kort beroepsonderwijs) en derhalve vrijgesteld van btw. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging SPOTCER.
 • Is persoonlijke ontwikkeling niet iets wat alleen in de privésfeer thuishoort?
  Nee, het is belangrijk dat scholen aandacht besteden aan de persoonlijke ontwikkeling van iedereen. 🔸 Persoonlijke ontwikkeling is onmisbaar binnen scholen want alles is terug te voeren naar jezelf, jij bent de basis. Als deze basis niet stevig is heeft dit meteen effect op je functioneren en handelen, 🔸 Om doelen te kunnen behalen is het belangrijk dat je gemotiveerd bent en energie hebt. Als jij niet lekker in je vel zit heeft dat meteen gevolgen voor je werk en is de kans op uitval groter. Dit kost veel tijd en geld. 🔸 Als jij goed in je vel zit ben je positiever. Positiviteit brengt een creatieve stroom op gang met veel ideeën waardoor je jouw doelen moeitelozer kunt behalen. 🔸 Als je meer leeft van binnenuit en intrinsiek gemotiveerd bent is de kans groter op een fijne samenwerking. Zo ontstaat er synergie binnen het team en dit helpt om kinderen optimaal te begeleiden in hun ontwikkeling.
 • Als schoolleider heb ik niet veel tijd want ik heb al een grote to do lijst liggen. Waar haal ik mijn tijd vandaan?
  Ik begrijp dat tijd een issue kan zijn. Je hebt al zoveel te doen en dan komt dit er ook nog bij. En wie zegt jou dat als je investeert dit ook echt iets oplevert. 🔸 Als je tijd investeert in hooggevoelige leerkrachten en in jezelf investeer je ook in de veranderingen die je graag aan wilt brengen in het onderwijs. Hoe meer je daar de focus gaat leggen hoe eerder je ook je doelen zult behalen. 🔸 Als je tijd investeert in de kwaliteiten die hooggevoelige leerkrachten bezitten en daar de nadruk op legt zullen deze veel sneller tot bloei komen. Als je tijd investeert in deze doelgroep investeer je ook in de veranderingen die je op de langere termijn veel op zullen leveren. Ook leer je wat belangrijk is en prioriteit heeft en wat nog even kan wachten. Als je nu tijd investeert levert je dat later tijd en geld op. 🔸 In overleg kan ik de coaching en training in dagdelen aanbieden voor hsp leerkrachten zodat het goed in het rooster past. We kunnen samen kijken hoe we het zo efficient mogelijk kunnen maken zodat er geen extra invalleerkrachten ingezet hoeven te worden.
 • Waarom kiezen schoolleiders voor jouw programma?
  Wat mij en mijn programma uniek maakt is dat ik persoonlijk ben, betrokken en aandacht heb voor ieder mens. Alle informatie en kennis die ik deel komt voort vanuit mijn eigen persoonlijke ervaringen als hooggevoelige leerkracht. Ik ken de problematiek in het onderwijs en weet wat de gevolgen zijn van de hoge werkdruk omdat ik dit zelf heb ervaren. Ik heb een prachtige sleutel gevonden die ervoor zorgt dat iedere hsp werknemer binnen het onderwijs meer rust gaat ervaren als ze dit programma volgen. Ook zullen de onderlinge verhoudingen verbeteren.
 • Wat vraagt deze training van mij qua tijd en investering?
  🔸 Als je een wens voelt om dit programma te volgen vraag ik van je dat je gecommiteerd bent en bereid bent om tijd te investeren. Veranderingen beginnen door je eerst bewust te worden van het probleem en inzicht te krijgen in jezelf. Door er dan ook naar te handelen en daadwerkelijk actie te ondernemen kan er een blijvende verandering ontstaan. 🔸 Om echt een shift te kunnen maken op de langere termijn is er tijd en aandacht nodig. Als je hiertoe bereid bent en het praktische en innerlijke werk wilt doen zal het je veel tijd en energie opleveren. 🔸Tijdens een adviesgesprek breng ik jouw wensen in kaart. Zodra jij aangeeft dat je graag mee wilt doen maak ik een offerte en zodra er een akkoord is kunnen we aan de slag.
 • Organiseer je ook studiedagen of losse workshops?
  Ja, het is mogelijk om mij in te plannen voor studiedagen en losse workshops. Je kunt me inhuren voor een studiedag voor thema's mbt. TA, communicatie, feedback en systemisch werk. Verder verzorg ik ook regelmatig workshops die een belangrijke aanvulling zijn voor de persoonlijke ontwikkeling of die helpend zijn in processen onderling. Je kunt een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen en je wensen aangeven. Ik vertel graag wat de mogelijkheden zijn. Deze afspraak kan zowel telefonisch als bij mij in de praktijkruimte.
 • Hoe kan ik er zeker van zijn dat ik de resultaten behaal die ik ook wil behalen?
  Het resultaat zal afhankelijk zijn van hoeveel tijd en energie je erin wilt stoppen. Persoonlijke processen kosten tijd en hebben aandacht nodig. Er zijn al veel hooggevoelige mensen die ik heb geholpen en die prachtige resultaten hebben behaald. Ze hebben veel informatie en concrete handvaten gekregen om weer optimaal te functioneren en een gelukkig leven te leiden. Ik kan je doorverwijzen naar directeuren, ib’ers en leerkrachten met wie ik heb gewerkt. Zij delen graag hun ervaringen met jou.
 • Heb je referenties voor mij?
  Ja, ik kan je doorverwijzen naar schoolleiders, ib’ers en hooggevoelige leerkrachten met wie ik heb gewerkt. Deze mensen willen graag hun ervaringen met je delen.
 • Op welke locaties en welke dagen coach je? Ben jij hierin flexibel?
  Ja, ik ben flexibel. Ik kom ook op scholen en we kunnen wekelijks een spreekuur inplannen voor hsp leerkrachten die daar behoefte aan hebben. Als deze leerkrachten een coachingstraject willen starten start ik eerst met een intake en plan het vervolgtraject in op een locatie buiten de school. Mijn ervaring is dat dit voor de coachee veiliger voelt en beter werkt. Verder kunnen hsp leerkrachten coaching volgen in mijn praktijk in Laag Zuthem.
 • Begeleid je in een coachingstraject ook schoolleiders, ib’ers, en leerkrachten die al in een burn-out zitten?
  Ja, ik heb verschillende hooggevoelige schoolleiders, ib'ers en leerkrachten geholpen die al in een burn-out zaten. Daarbij kijk ik naar de zwaarte van de problematiek. Wel werk ik het liefst preventief. Het kost nl. veel meer tijd en geld om ze te begeleiden als ze al zijn uitgevallen dan als we het probleem tijdig signaleren.
 • Ik wil graag de training volgen maar ik ben bang dat ik dan over mijn grenzen ga.
  Ik begrijp je angst en ook dat tijd misschien een issue kan zijn. Je hebt al zoveel te doen en dan komt dit er ook nog bij. 🔸 In de training leer je hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Dit maakt dat je veel sneller ziet wat jij belangrijk vindt en nodig hebt en daardoor ga je andere keuzes maken en hou je tijd over. Door veel meer me - time in te plannen hou je veel meer energie over. 🔸 Als je tijd investeert in jezelf investeer je ook in de veranderingen die je op de langere termijn veel op zullen leveren. In de training en coaching leer ik je hoe je je grenzen kunt leren herkennen en bewaken. Dit levert je uiteindelijk veel tijd en energie op. 🔸 Je leert in de training ook wat belangrijk is en prioriteit heeft en wat nog even kan wachten. Daardoor hou je uiteindelijk tijd over.
 • Wat vraagt deze training van mij qua tijd en investering?
  🔸 Als je een wens voelt om dit programma te volgen vraag ik van je dat je gecommiteerd bent en bereid bent om tijd te investeren. Veranderingen beginnen door je eerst bewust te worden van het probleem en inzicht te krijgen in jezelf. Door er dan ook naar te handelen en daadwerkelijk actie te ondernemen kan er een blijvende verandering ontstaan. 🔸 Om echt een shift te kunnen maken op de langere tijd is er tijd en aandacht nodig. Als je hiertoe bereid bent en het praktische en innerlijke werk wilt doen zal het je veel tijd en energie opleveren. 🔸 De training en cursus die ik geef zullen om de 3 weken plaatsvinden en telkens op een andere dag in de week. Daardoor hoeft jouw werkgever niet telkens op dezelfde werkdag te zoeken naar vervanging. 🔸Tijdens een adviesgesprek breng ik jouw wensen in kaart. Zodra jij aangeeft dat je graag mee wilt doen maak ik een offerte voor de school waar jij werkt en na een akkoord van de werkgever kun je mijn training volgen.
 • Begeleid je in een coachingstraject ook hsp'ers die al in een burn-out zitten?
  Ja, ik heb verschillende hooggevoelige mensen geholpen die al in een burn-out zaten. Daarbij kijk ik naar de zwaarte van de problematiek. Wel werk ik het liefst preventief. Het kost nl. veel meer tijd en geld om jou te begeleiden als je al bent uitgevallen dan als we het probleem tijdig signaleren.
 • Kan ik dit traject ook declareren bij mijn werkgever
  Ja, dat kan. Ik heb veel hooggevoelige mensen gehad die de training of het coachingstraject vergoed hebben gekregen via hun werk omdat het een win - win situatie is voor beide partijen. 🔸 Persoonlijke ontwikkeling is onmisbaar want alles is terug te voeren naar jezelf, jij bent de basis. Als deze basis niet stevig is heeft dit meteen effect op je functioneren en handelen, 🔸 Om doelen te kunnen behalen is het belangrijk dat je gemotiveerd bent en energie hebt. Als jij niet lekker in je vel zit heeft dat meteen gevolgen voor je werk en is de kans op uitval groter. Dit kost veel tijd en geld. 🔸 Als jij goed in je vel zit ben je positiever. Positiviteit brengt een creatieve stroom op gang met veel ideeën waardoor je jouw doelen moeitelozer kunt behalen.
 • Ben jij erkend en aangesloten bij een beroepsvereniging?
  Ja, ik ben een erkend bedrijf en sta ingeschreven bij het CRKBO (centraal register kort beroepsonderwijs) en derhalve vrijgesteld van btw. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging SPOTCER.
 • Heb je referenties voor mij?
  Ja, ik kan je doorverwijzen naar hooggevoelige mensen die een traject bij mij hebben gevolgd. Als je het fijn vindt kunnen we ook eerst een kennismakingsgesprek inplannen zodat je mij beter leert kennen. Dan kunnen we onderzoeken of ik iets voor je kan betekenen en kun je daarna kiezen of je graag een traject wilt volgen.
 • Hoe kan ik er zeker van zijn dat ik de resultaten behaal die ik ook wil behalen?
  Het resultaat zal afhankelijk zijn van hoeveel tijd en energie je erin wilt stoppen. Persoonlijke processen kosten tijd en hebben aandacht nodig. Er zijn al veel mensen die ik heb geholpen en die prachtige resultaten hebben behaald. Ze hebben veel informatie en concrete handvaten gekregen om weer optimaal te functioneren en een gelukkig leven te leiden. Ik kan je doorverwijzen naar andere hooggevoelige personen met wie ik heb gewerkt. Zij delen graag hun ervaringen met jou.
 • Op welke locaties en welke dagen coach je? Ben jij hierin flexibel?
  Ja, ik ben flexibel. Ik coach in mijn praktijk in Laag Zuthem, maar ik coach ook op externe locaties. Als je het fijn vindt kan ik ook bij jou thuis komen voor een coachingsgesprek. Dit is excl. reistijd en benzinekosten.
 • Organiseer je ook losse workshops?
  Ja, het is mogelijk om losse workshops bij mij te volgen. Ik verzorg regelmatig een workshop mbt 'familieopstellingen' of 'het innerlijke kind' en andere workshops die een belangrijke aanvulling zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen en je wensen aangeven. Ik vertel graag wat de mogelijkheden zijn. Deze afspraak kan zowel telefonisch als bij mij in de praktijkruimte.
 • Ik raak snel overprikkeld als ik in een ruimte ben met veel mensen. Hoe groot zijn de groepen?
  De groepen zijn niet groter dan maximaal 8 personen. In het programma houd ik er rekening mee dat hooggevoelige mensen een diepgaandere informatieverwerking hebben en daardoor sneller overprikkeld raken. Ook plan ik tijdens de activiteiten voldoende ruimte in voor tijd en stilte voor jezelf. Verder vind ik het belangrijk dat er tijd en aandacht is voor ieders persoonlijke proces. Dat is de reden dat ik de groepen klein houd.

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met me op!

bottom of page