top of page
Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.

Rita's Blog

Zorg voor je innerlijke kind

Care for children and care for your inner child

Gister zag ik op tv de organisatie ‘care for children’ . Dat ging over hele jonge kinderen die geen ouders meer hebben en heel alleen op straat leven. Deze organisatie maakt zich warm voor deze kinderen en creeren een plekje voor ze waar ze kunnen slapen en waar er voor ze gezorgd wordt. Echt fantastisch!

Wat moet dit beangstigend zijn voor deze kleine kinderen. Verlaten worden. Niemand die je beschermd en behoed tegen gevaren. Al heel klein word er van je verwacht dat je dit zelf doet en dat kan natuurlijk helemaal niet. Ieder kind heeft die bescherming nog nodig en is daar afhankelijk van de buitenwereld.

Ik denk overigens dat iedereen op een onbewust niveau de angst om verlaten te worden met zich meedraagt. Misschien is dit wel de grootste angst waar we ons tegen wapenen en ons voor willen behoeden.

Op zich is die angst niet heel raar. Denk maar aan onze voorouders in een ver ver heel ver verleden die nog in groepen of stammen leefden. Als je niet meer bij de groep hoorde of verstoten werd, dan overleefde je dat niet.

Angst om buitengesloten te worden of verlaten te worden werd daardoor letterlijk een doodsangst. Dus je was ook letterlijk afhankelijk van de groep. Ergens zit deze angst dan misschien ook nog gewoon diepgeworteld in onze genen.

Daar komt nog eens bij dat we als kind waarschijnlijk allemaal diezelfde ervaring hebben gehad maar dan op emotioneel niveau. Ook toen was je afhankelijk van je ouders en was buitengesloten worden of verlaten worden erg beangstigend.

Ik denk dat deze diepgewortelde angst er voor zorgt dat we ons aanpassen en op allerlei manieren proberen bij de groep te horen. En dat veel mensen zich in deze aanpassing kwijt zijn geraakt, zonder dat ze de kern ervan kennen of hebben ervaren.

Dit innerlijke kind wat bang is vraagt ook bescherming, maar nu door jou. Vanmorgen had ik ook weer contact met dit kind wat erbij wilde horen en zich daardoor gaat aanpassen. Dit overlevingsmechanisme vanuit het kind is in ieder van ons aanwezig. Misschien zonder dat jij je dit bewust bent.

De remedie hiertegen is dat je je dit bewust wordt en de angst in de ogen durft te kijken en hier voor zorgt. Want als deze diepgewortelde angst de ruimte krijgt, dan kan het oplossen. Dan zul je zien en ervaren dat het geen reële angst is.

Als je dat gaat ervaren schept dat ruimte om echt jezelf te zijn.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page