top of page
Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.

Rita's Blog

Lief zijn voor je boosheid

Heb jij dat ook weleens dat je ineens van het ene moment op het andere ontploft? Dat je dan ineens zo boos bent op iemand dat je jezelf even niet in de hand hebt en je dingen tegen de ander zegt die niet handig zijn?

Grote kans dat je ergens over je grens hebt laten gaan. Boosheid is een signaal dat bijna altijd gekoppeld is aan grenzen. Wist je dat?

Maar als je woede zo ontzettend oplaaid en je niet meer in staat bent om het goed te verwoorden en je merkt dat de boosheid jou overneemt, dan is het echt tijd voor een time out. Misschien ben je al ver over je grenzen gegaan maar die time out kun je op ieder moment weer inlassen.

Want als je zo boos bent en je de neiging hebt om te gaan gieren en schreeuwen dan is er iets anders aan de hand. Ook al denk je op dat moment misschien dat de ander de schuldige is, dat is NIET zo. Er is opnieuw iets in jou dat gezien wil worden.

Dat je nu zo boos wordt is alleen maar een trigger van iets van vroeger waardoor je overlevingsmechanisme NU aangeraakt wordt. Grote kans dat je de angel daarvan gaat vinden in je gezin van herkomst. Je woede heeft niet zoveel met de situatie die je nu tegenkomt te maken.

Het kan zijn dat het gedrag van die ander niet fijn is maar dat jij zo heftig reageert is iets anders en dat vraagt onderzoek. Iets wil gezien worden en gehoord. Waarschijnlijk wordt ook hier weer een oude pijn aangeraakt.

Want dan is het weer tijd om naar binnen te gaan. Of samen met een ander te kijken waardoor je nu zo uit je plaat bent gegaan. Dat lucht ten eerste op, maar ook is het fijn als je de angel gaat vinden van je woede.

Want als die angel zichtbaar wordt en je inzicht krijgt in je emotie en gedrag, kun je er verantwoordelijkheid voor nemen en van daaruit weer in contact gaan met de ander.

Daardoor kan er weer echte verbinding ontstaan. En als ik naar mezelf kijk en naar de issues die cliënten vaak inbrengen is die verbinding vaak dat wat we het allerliefste willen.

Maar die kan pas echt ontstaan als jij de verbinding allereerst met jezelf hersteld. Als je zo woedend bent is dat ook een teken dat jijzelf uit verbinding bent. Tenminste uit verbinding met je werkelijke zelf.

Heb jij ook issues waar je meer helderheid in zou willen? Ik kijk graag met je mee. Je verrast me vaak niet meer met dingen omdat ik bijna alle issues zelf ook herken.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page