top of page
Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.

Rita's Blog

Be free

Ik kan verschillende momenten in mijn leven benoemen waarin ik mij slachtoffer heb gevoeld. Ik voelde me dan niet gezien en gehoord en zocht de erkenning buiten mezelf. Ik stelde de ander verantwoordelijk voor mijn geluk.

Eerlijk gezegd vond ik het slachtofferschap ook best fijn. Ik kreeg er veel aandacht door en voelde me gezien en gehoord. Dit heb ik vooral ervaren toen ik in scheiding lag. Veel mensen leefden met me mee en ik kreeg veel aandacht.

Ik voelde me slachtoffer van de situatie terwijl ik zelf de keuze had gemaakt om weg te gaan. Ik was me er in eerste instantie niet van bewust dat ik me gedroeg als een slachtoffer. Alle aandacht die ik kreeg vond ik wel prettig en dat maakte dat het lastig was om mijn slachtofferschap op te geven.

Pas later ontdekte ik dat ik de verantwoordelijkheid liever buiten mezelf legde. Die wilde ik niet zien en dragen. Ik wilde niet erkennen dat de pijn die ik voelde mijn eigen pijn was en dat de pijn die ik voelde niet door de ander kwam. Ook wilde ik niet erkennen dat ik in deze relatie ook fouten had gemaakt. Van mezelf mocht ik namelijk geen fouten maken. Ik moest perfect zijn.

In eerste instantie lijkt het misschien fijn om de schuld buiten jezelf te leggen en de verantwoordelijkheid bij de ander neer te leggen, maar dat is het uiteindelijk niet. Doordat ik de schuld bij de ander legde ontnam ik mezelf de mogelijkheid om te groeien. Ook ontnam ik mezelf échte vrijheid want die ontstaat als je bereid bent om de volle verantwoordelijkheid te dragen voor jouw pijn.

De scheiding heeft me veel geleerd en gebracht. Een ander kan mijn niet gelukkig maken. Het geluk zit in mij. In mij is alles te vinden. Als ik bereid ben om de leiding te nemen over mijn leven en alle gevolgen te dragen die bepaalde keuzes met zich meebrengen. Dan ben ik écht vrij!

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page