top of page
Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.

Rita's Blog

Erken jezelf

Soms vind ik het lastig om me in grote groepen te bewegen. Dat had ik als kind al. Het liefst bleef ik wat op de achtergrond. Ik was meer een meisje dat keek naar iedereen en observeerde dan dat ik het hoogste woord voerde.

Ik vond mensen wel altijd enorm interessant en kon er ook geen genoeg van krijgen om ze te observeren. Ik herinner me nog dat ik een keertje mijn ouders kwijt ben geraakt op straat omdat ik zo onder de indruk was van iedereen die ik zag. Ik moést gewoon wel stoppen om naar ze te kijken.

Soms betrap ik me er nog steeds op dat ik ook nu nog datzelfde gedrag kan vertonen. Dan moet ik oppassen dat ik niet midden in de winkelstraat stop om mensen aan te gapen of na te kijken 🙂

Ik hou van mensen. Ik heb een diep verlangen om samen met anderen in verbinding te zijn. En tegelijkertijd is er ook ‘een deel in mij’ die er juist ook angstig voor kan zijn. Bang om er niet bij te horen. Bang om afgewezen te worden als ik mijn behoeftes en mijn eigen impulsen volg.

Afgelopen weekend toen we met de hele familie (32 man) samen waren kwam ik dit thema ook weer tegen. Het is dan soms een zoektocht hoe ik goed voor mezelf kan zorgen in de hectiek die een grote groep met zich mee kan brengen.

Soms lukte dat goed en soms ook even niet. De ene keer kon ik er volledig zijn en voelde ik me echt verbonden maar een andere keer wilde ik me het liefst terugtrekken en was ik er even klaar mee.

Het belangrijkste was dat ik mezelf iedere keer weer toestemming gaf om te zijn wie ik ben of me te gedragen zoals ik dat wil. De ene keer is dat iemand die stil is en kijkt en een ander moment is dat iemand die meedoet en meebeweegt (in de actie).

En beiden is oké. Het maakt niet uit welk gedrag ik vertoon. In de KEUZE die ik daarin maak of niét maak zit de échte vrijheid. Niet in het gedrag dat ik vertoon.

Mezèlf toestemming geven om te zijn wie ik ben en me te gedragen zoals ik dat wil ( in plaats van de bevestiging en toestemming van anderen te verwachten) geeft niet alleen veel vrijheid maar voelt ook enorm vervullend en krachtig.

- Rita -

Wil je leren hoe je goed voor jezelf kunt zorgen in contact met anderen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Ik kijk graag met je mee: ritamulder@hotmail.com

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page