top of page
Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.

Rita's Blog

Erken je emotie

In onze coachopleiding komt het thema emoties regelmatig aan de orde. Emoties zijn belangrijk om te erkennen. Doe je dat niet en druk je ze weg óf geef je ze teveel de ruimte dan zul je je niet gelukkig voelen.

Emoties hebben een prachtige kwaliteit in zich. We hebben ons emotionele geleidesysteem meegekregen omdat ze ons de weg wijzen.

Als je je fijn voelt en gelukkig dan is dat een teken dat je op de goede weg zit en je verbonden bent met je ware zelf. Als iets je vreugde geeft dan weet je dat dit het pad is wat bij je past en belangrijk is om te volgen.

Als je je echter down voelt en nare gevoelens ervaart, dan is dat een teken dat je niét afgestemd bent op je bron, je ware ik. De emotie die je dan ervaart kan je helpen om weer op het juiste spoor te komen.

Wij gaan daarbij uit van de vier basisemoties omdat die makkelijk te herkennen zijn: bang, blij, boos en bedroefd.

Als ik me bijv boos voel dan is dat voor mij meteen een signaal dat ik ergens over mijn grenzen ben gegaan (of heb laten gaan). Als ik dan mijn boosheid toelaat ipv hem te onderdrukken dan kom ik weer in verbinding met mijn kracht, de kwaliteit die onder mijn boosheid ligt( de bronenergie).

Zo ligt er onder iedere emotie een belangrijke kwaliteit. Als je de emotie toelaat en erkent helpt het je om weer in verbinding te komen met je werkelijke ik.

Ben je nieuwsgierig wat iedere emotie jou wil vertellen? Marinus Knoope heeft alle emoties beschreven in zijn boek ‘de ontknooping’. Ook heeft Vera Helleman de ‘emotie encyclopedie’ geschreven waarin iedere emotie aandacht krijgt.

- Rita -

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page