top of page
Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.

Rita's Blog

Gevoelig zijn en grenzen stellen

Een veelvoorkomend probleem bij hooggevoelige mensen is dat ze vaak een issue hebben met grenzen. Als cliënten bij mij komen met dit probleem willen ze heel graag leren hoe ze beter hun grenzen aan kunnen geven en hierin beter voor zichzelf kunnen zorgen.

Op zich is het niet verrassend dat grenzen aangeven een issue is bij hooggevoelige mensen. Ze staan veel meer open, er komen veel prikkels binnen, waardoor grenzen sneller vervagen.

Ieder mens krijgt dagelijks heel wat prikkels te verwerken. Gelukkig zijn we in staat om veel prikkels te filteren waardoor het behapbaar wordt. Als we alle prikkels binnen zouden laten zouden we het waarschijnlijk niet overleven. Bij hooggevoelige mensen is het filter echter veel grover waardoor er meer prikkels binnen komen met als gevolg dat ze sneller vermoeid raken en er ook eerder kans is op een burn out.

Je grenzen kennen en aangeven is dan heel belangrijk. Maar grenzen aangeven kan juist voor hooggevoelige mensen ook weer extra lastig zijn. Want waar ligt dan die scheidslijn tussen henzelf en de ander? Soms is die moeilijk te bepalen omdat grenzen bij hooggevoelige mensen sneller vervagen omdat ze zo open staan.

Herken jij dat ook dat als je in een ruimte komt je soms gewoon kunt voelen dat de sfeer er niet fijn is? Dan kan het zo maar zijn dat er een conflict is geweest tussen twee mensen voordat jij die ruimte in bent gestapt en dat jij nu die sfeer en emotie oppikt.

Of misschien herken het je het ook dat je ineens verdrietig wordt en je je verdriet helemaal niet kunt plaatsen. Dan kan het zo maar zijn dat je onbewust het verdriet van de ander over hebt genomen zonder dat je dat in de gaten had.

Om grenzen aan te kunnen geven is het allereerst belangrijk dat jij je grenzen voelt. Om dit te kunnen en om te leren hoe je hierin goed voor jezelf kunt zorgen is het belangrijk dat je jezelf kent. Want hoe beter jij jezelf kent hoe beter je ook kunt onderscheiden wat van jou is en wat van de ander.

Er zijn nog veel meer redenen waarom hooggevoelige mensen het lastig vinden om hun grenzen te bewaken en aan te geven. Dit komt allemaal aan bod tijdens de workshop ‘gevoelig zijn en grenzen stellen’.

Voor meer info: www.ritamulder.com

Je bent heel welkom!

- Rita -

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page