top of page
Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.

Rita's Blog

Het heft in eigen hand

De laatste Jaren komen er regelmatig leerkrachten en onderwijsassistentes in mijn praktijk die een coachingstraject bij me volgen en dit vergoed krijgen door de school. Vaak krijg ik dan van directeuren terug dat het probleem waar de coachee mee komt wel werkgerelateerd moet zijn.

Op zich lijkt dat een logische vraag. De school betaald dus dan is het toch ook logisch dat de client met een probleem komt dat werkgerelateerd is. Toch kijk ik hier anders naar omdat ik vanuit eigen ervaring weet dat aan elk probleem of ieder conflict een persoonlijk issue ten grondslag ligt. Je kunt werk en privé niet scheiden ook al zou je dat willen.

Waar je ook bent, of dat nu op je werk is of met vrienden of op de sportschool of thuis, je neemt altijd jezelf mee. Als zich dan problemen voordoen vind je de oorzaak ervan niet in de buitenwereld maar in jezelf. En dat is prachtig want daar vind je ook de oplossing.

Toen ik zelf bijv. nog voor de klas stond had ik op een school waar ik inviel heel veel problemen met de directeur. Ik vond hem dominant en voelde me totaal niet gezien en gehoord. Ik ging mijn beklag doen bij collega’s en voelde me echt slachtoffer van de situatie.

Later toen ik me meer bewust werd van mezelf en allerlei cursussen en therapieën ging volgen, ontdekte ik dat ik niet alleen met deze directeur moeite had maar ook met andere mensen die dominant gedrag vertoonden.

Bij nader onderzoek ontdekte ik dat mijn vader ook dominant gedrag kon vertonen en ik me dan als kind niet gehoord en gezien voelde. Deze pijn projecteerde ik nu op de directeur. Bij hem probeerde ik alsnog de erkenning te krijgen die ik vroeger als kind niet had gehad van mijn vader.

Doordat ik me hier bewust van werd en de pijn die ik voelde erkende en een plekje gaf, kon ik veel beter omgaan met dominante mensen. Ook zag ik dat dominante mensen alleen maar dominant gedrag vertonen als ze zelf nog issues uit hun verleden niet hebben opgelost.

Zo projecteren we vaak oude kindpijnen op de buitenwereld, zonder dat we dit zelf in de gaten hebben. Dit doen we ook op ons werk en dat kost echt bakken met energie. Als we hier meer bewustzijn op krijgen zullen we anders naar mensen en situaties gaan kijken en veel meer energie overhouden. Dit is een win-win situatie zowel voor de school als voor de leerkracht die in coaching gaat.

Ieder probleem is een signaal dat er iets gezien wil worden IN JOU. En dat is prachtig want als er iets is dat gezien wil worden in jou dan vind je daar ook de oplossing. Als je dit beseft kun je het stuur weer zelf in handen nemen ipv de verantwoordelijkheid buiten je te leggen. Als je het stuur weer in eigen handen neemt kun jij ook zelf weer de richting bepalen waar je naartoe wilt. Dit brengt echt geluk!

Zijn er ook problemen waar jij tegenaan loopt op je werk of privé en kom je er alleen niet uit? Vraag dan een gratis persoonlijk adviesgesprek aan. Ik kijk graag met je mee hoe je vanuit jouw situatie weer rust en geluk kunt ervaren.

Hartelijke groet,

Rita

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page