top of page
Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.

Rita's Blog

De onveilige 'boze' buitenwereld

Als kind was ik dol op mijn vader. Hij maakte vaak grapjes, klierde zoals hij het zelf noemde, was ondeugend en speelde regelmatig verstoppertje met ons. Als er dan vriendinnetjes kwamen te spelen dan was ik zo trots op hem. Want ook dan deed hij gek en maakte hij grapjes. Bij de vaders van mijn vriendinnetjes zag ik dit niet terug. Die waren meestal afwezig en bemoeiden zich niet met ons. Dat maakte dat ik me nog trotser voelde op mijn vader. Hij was echt mijn held.

Ook was mijn vader mijn veilige haven. Ik herinner me nog dat ik in de kerk naast hem zat en mijn kinderhandje in zijn grote hand stopte. Op die momenten voelde ik zoveel liefde en voelde ik me zo veilig. Er kon mij niets gebeuren. Mijn vader zorgde ervoor dat ik me veilig voelde in de ‘boze’ wereld die ik als gevoelig meisje ervoer.

Later toen ik uit huis ging en ging trouwen nam mijn ex die taak onbewust over. Ook bij hem voelde ik me veilig. Mijn ex zorgde voor mij net zoals mijn vader dat voor mij had gedaan. Hij zorgde voor mij op financieel gebied en ik zorgde voor onze kinderen. Ik was afhankelijk van hem en ergens vond ik dat ook wel makkelijk.

Mijn leven stond dan ook helemaal op zijn kop toen ik ging scheiden. Ik ging in mijn eentje de boze wereld in en ineens was er niemand meer die voor mij zorgde. Wat voelde ik me onveilig. Ook overleed mijn vader in de periode. Vanaf toen overheerste angst mijn leven. Want wie zorgde er nu voor mij? Wie zorgde nu voor die veilige basis in mijn leven?

Omdat ik niet wist hoe dat moest zocht ik de veiligheid en zekerheid in de buitenwereld en projecteerde ik het op geld. Als ik maar genoeg geld had dan zou ik veilig zijn. Dat was de gedachte. Ik had een flinke som geld meegekregen uit de scheiding maar ondanks dat voelde ik me toch onveilig. Want stel je toch voor dat ik het zou verliezen. Dan was ik echt verloren. Dus de angst bleef, ondanks het vele geld dat ik had.

In de jaren na mijn scheiding heb ik veel proceswerk gedaan omtrent dit thema. Ik ontdekte dat geld me niet die veiligheid ging bieden waar ik zo naar verlangde. Ik ontdekte dat veiligheid IN MIJ zit. Ik hoef alleen maar stil te worden om me weer te her-inneren dat ik al veilig ben in welke omstandigheden ik me ook verkeer.

Een paar weken geleden kreeg ik een erfenis van mijn vader. Wat een prachtige spiegel was dat. De belangrijkste erfenis die ik van hem heb gekregen is echter niet het geld. De belangrijkste les en erfenis die ik van hem heb gekregen is dat ik door hem leerde dat ik veiligheid niet bij een ander hoef te zoeken (of in geld ga vinden) maar dat het er al is in mij.

Dank je wel allerliefste pap! Hou van je <3

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page