top of page
Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.

Rita's Blog

Stoppen met piekeren

Inmiddels zijn alle basisscholen weer begonnen. Als jij leerkracht bent heb je vast alweer een drukke week achter de rug met voorbereiden. Zelf had ik meestal weer zin om te beginnen en vond ik het heerlijk om mijn klasje klaar te maken en alles voor de kinderen weer gezellig in te richten. Ook vond ik het leuk om me te verdiepen in het programma voor de komende tijd en was ik ook benieuwd naar de groep kinderen die ik dat jaar onder mijn hoede zou hebben.

Wel sliep ik de nacht voordat we zouden starten meestal slecht en lag ik nog te piekeren. Ik vroeg me dan af of ik niets vergeten was en wel aan alles gedacht had. Of ik vroeg me af ik de groep wel aan zou kunnen met die grote verscheidenheid aan kinderen. Ook heb ik me vaak zorgen gemaakt of ik zou kunnen voldoen aan alle verwachtingen en alles wat er van me gevraagd werd dat jaar. Ik was angstig of ik alle prikkels die er weer op me af zouden komen wel zou kunnen hendelen en of ik daar tegen bestand zou zijn. Zo heb ik ook gedurende het héle jaar vaak liggen piekeren ’s nachts. Hele gesprekken voerde ik dan in mijn hoofd met mezelf.

Piekeren is een bekend kenmerk voor hooggevoelige mensen. Voor mij als hooggevoelige persoon ook zo bekend. Ik maakte me dan zorgen over iets wat er nog ging komen of over dat wat al geweest was. Of ik zag beren op de weg die er nog helemaal niet waren. Ik ging dan volledig op de loop met mijn gedachtes. Later realiseerde ik me dat piekeren altijd te maken heeft met de toekomst of met het verleden. Ik maakte me druk over iets wat nog moest komen, of ik maakte me druk over iets wat al gebeurd was, wat ik gezegd of gedaan had en wat de mogelijke gevolgen daarvan zouden kunnen zijn.

Eigenlijk heeft piekeren niet zoveel zin omdat ik het verleden niet kan keren en de toekomst heb ik ook niet in de hand. Als ik pieker en me zorgen maak ben ik niet in het hier en nu. Ik ervaar iedere keer weer dat als ik volledig aanwezig ben in het moment ik me minder zorgen maak en het piekergedrag vanzelf verdwijnt. Zo heb ik verschillende manieren gevonden om het piekergedrag te verhelpen.

Worstel jij ook met dit probleem en kom je er alleen niet uit? Dan denk ik graag met je mee. Vraag een gratis adviesgesprek aan waarin we samen gaan kijken naar jouw hulpvraag én jouw wensen en verlangens. Geef je nu op via mijn contactformulier www.ritamulder.com/contact

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page