top of page

Ben jij een hooggevoelige leerkracht en merk je ook dat je snel over grenzen gaat? Ben je snel overprikkeld en vermoeid en wil je weer fit en energiek voor de groep staan? Leer wat de kenmerken zijn van hooggevoelige mensen, maar ken vooral ook de prachtige kernkwaliteiten die ze bezitten. Ontdek op deze website welke training en coaching geschikt kan zijn voor jou. 

 

Waarom krijgen met name hooggevoelige leerkrachten het moeilijker? 
Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel dan andere mensen. Elaine Aron, psycholoog uit Amerika, ontdekte in 1996 na uitgebreid onderzoek dat 1 op de 5 mensen hooggevoelig is. Doordat de informatieverwerking van hooggevoelige mensen anders verloopt, lopen hooggevoelige leerkrachten meer risico om uit te vallen. Hun informatiefilter is grover afgesteld waardoor ze meer prikkels binnenkrijgen dan anderen. Hooggevoelige mensen zien meer, nemen meer waar en zien daardoor sneller de onderliggende problematiek. Ze voelen zich sneller verantwoordelijk, zijn perfectionistisch en willen graag alles goed doen en staan graag voor een ander klaar. In het onderwijs, waar de druk vaak hoog is kan het lastig zijn om staande te blijven. Door dit alles bereiken hooggevoelige leerkrachten sneller hun grens en hebben daardoor meer kans op oververmoeidheid en een burn-out. De werkdruk is echter niet het allergrootste probleem waardoor ze uitvallen. Het grootste probleem is het tekort aan zelfwaardering en zelfliefde!

Wat is de meerwaarde van hooggevoelige leerkrachten?

HSP-ers nemen veel waar en hun zintuigen zijn sterk ontwikkeld. Door een gevoeliger zenuwstelsel kunnen ze sneller verbanden leggen, hebben ze meer oog voor detail, zijn opmerkzamer, en zien vaak vooraf al wat er gaat gebeuren (oorzaak – gevolg). Door een groot intuïtief vermogen hebben ze een grote mate van zelfreflectie, verantwoordelijkheidsgevoel en dienstbaarheid ontwikkeld. Ook zijn hooggevoelige leerkrachten zorgzaam en zien ze vaak snel wat kinderen nodig hebben. Zo bieden ze een enorme meerwaarde aan het onderwijs. 

In welke beroepen kan een HSPer zich het beste ontplooien?

Hoogsensitieve mensen kiezen vaak een beroep waarin ze behulpzaam kunnen zijn. Ze willen graag iets betekenen voor anderen en zijn daar ook bijzonder goed in. Daarom vind je in het onderwijs/de zorg/ de hulpverlening en therapeutische beroepen ook veel mensen die hoogsensitief zijn. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen en zijn daardoor breed inzetbaar. Ze zijn zorgvuldig en zorgzaam, waardoor ze snel zien wat de ander nodig heeft.

 

Wat zijn de randvoorwaarden om een HSPer goed te kunnen laten functioneren?

Het is belangrijk dat scholen kennis hebben over hooggevoeligheid. Hierdoor kunnen ze niet alleen ondersteuning bieden aan hooggevoelige leerkrachten, maar ook gebruik maken van hun kwaliteiten. Een aantal scholen hebben al de nodige maatregelen getroffen: aandacht voor de medewerker (is cruciaal), helpen met grenzen aangeven, het reguleren van de werkdruk, duidelijkheid in roosters en communicatie, inzetten van de kwaliteiten, etc. Ondanks deze inzet vallen er echter nog steeds hooggevoelige leerkrachten uit omdat aan het echte probleem (gebrek aan zelfliefde) voorbij wordt gegaan. 

 

Hoe laat je een hooggevoelige leerkracht excelleren?

De hooggevoelige leerkracht gaat optimaal presteren als de werkgever hem/haar faciliteert in begeleiding op persoonlijk vlak. Coaching en training spelen hierin een belangrijke rol. Door het vergroten van meer zelfsturing, zelfliefde, krachtig leiderschap en authenticiteit ontwikkelen hooggevoelige leerkrachten hun kwaliteiten optimaal. Dit biedt stevigheid en zelfvertrouwen waardoor ze weer met plezier en energie hun vak kunnen beoefenen.

Waarom begeleiding door Rita Mulder?

Rita Mulder heeft jarenlang gewerkt als hooggevoelige leerkracht binnen het basisonderwijs. Door haar hooggevoeligheid liep ze vast in het schoolsysteem. Door therapie, coaching en zelfonderzoek vond ze een manier om haar hooggevoeligheid als kernkwaliteit in te zetten. Met deze expertise helpt ze andere hooggevoelige leerkrachten om meer zelfsturing, zelfliefde en leiderschap te implementeren op hun werkplek. Als docent, coach en trainer heeft ze al veel hooggevoelige leerkrachten, onderwijsassistentes en directeuren geholpen. Ze heeft een boek geschreven over haar eigen proces: ‘de verborgen schat van hooggevoelige leerkrachten’. Rita Mulder is gecertificeerd coach, docent en trainer.

Het geheim van Creatie

Heb jij ook een droom die al lange tijd ligt te sluimeren en waar je nu echt voor wilt gaan? Maak dan nu je droom waar! Echter dromen kunnen alleen waar worden als je weet wat je graag wilt èn als je ook bereid bent daarin stappen te zetten.

Vanuit ervaring kennen wij de angsten en de beren die je tegen kunt komen als je gaat voor je droom. Toch is de vervulling zo groot als een droom werkelijkheid wordt, dat we er toch iedere keer weer voor kiezen om onze angsten aan te gaan. Die angsten en beren op de weg bleken trouwens achteraf vaak spoken onder ons bed en minder groot dan we van te voren hadden gedacht.

 

Stel jezelf eens de volgende vragen:

Laat jij je vaak teveel leiden door de dag en externe omstandigheden waardoor je te weinig tijd vrij maakt voor wat je echt wilt? Wil je dolgraag veranderen en meer gehoor geven aan intuïtieve ingevingen? Heb je zin in iets nieuws? Een nieuwe baan? Ander werk of een ander huis? Meer rust en tijd voor sociale contacten? Heb je behoefte aan nieuwe vriendschappen of ontmoetingen? Heb je behoefte aan meer geld of een nieuwe relatie? Wil jij patronen doorbreken?

Dan stellen wij jou de vraag:

Wat heb je tot nu toe gedaan om dit in je werkelijkheid te brengen?


Wanneer je geen focus hebt en afwachtend bent kan dat wat je graag wilt niet gemanifesteerd worden. Focus vraagt om voorbereiding. Het vraagt om tijd voor bezinning, voelen, intuïtie en stilte. Door stilte kan helder worden wat jouw plan en verlangen is. Daarna kun je ermee aan de slag.
 

Heb jij zin om samen met ons het creatieproces te spelen? Kom dan naar onze workshop op zaterdag 18 januari 2020 in Zwolle: ‘Het geheim van creatie’. Myrjan Vroom en ik zijn er weer klaar voor om samen met jou te onderzoeken wat je droom is en welke stappen er nodig zijn om jouw droom vorm te geven.
 

Geef je dan nu op!

Wist je dat plezier en lichtheid ervoor zorgen dat jouw droom nog sneller werkelijkheid wordt?!

Ik organiseer deze workshop samen met mijn collega Myrjan Vroon.

Myrjan Vroom werkt als coach, energiewerker en trainer sinds 2008. Ze heeft vòòr de start van haar praktijk bijna 10 jaar ervaring in het bedrijfsleven opgedaan. Hiervan waren de laatste zes jaar als Senior accountmanager bij een grote uitgeverij. Goed luisteren, lef en een goede afstemming waren haar talenten in de sales.
 

Ze kwam erachter vooral grote interesse te hebben in de klant zelf en zijn verhaal. Het ontwikkelen van haar intuïtie en de kennis over de kracht van het Nu, energie, creatie en de universele wetten zorgden ervoor dat ze het leven door een andere bril ging zien. Vanuit vertrouwen besloot zij een totaal ander pad in te gaan. Een switch die haar veel rust, vertrouwen en positieve energie heeft gebracht. Myrjan haar expertise is intuïtie.
 
Wil je meer weten over Myrjan, neem dan een kijkje op haar site:
www.myrjan.nl
 

inschrijven
bottom of page