top of page

Effecten van coronavirus op HSP

Coronavirus

Voor hooggevoelige mensen is de tijd waarin het coronavirus volop de aandacht vraagt een heftige tijd. Het kan een hele kunst zijn om niet overprikkeld te raken. Hooggevoelige mensen zien veel en nemen veel waar en daardoor gaan ze sneller over grenzen. Ook komen prikkels van buitenaf meer binnen waardoor ze sneller overprikkeld raken. Dichtbij jezelf blijven kan dan een hele uitdaging zijn.

 

In de media wordt veel gesproken over het virus en iedere dag komen er weer nieuwe mededelingen of veranderingen bij. Dit heeft een groot effect op hsp’ers. Graag willen ze op de hoogte gehouden worden van alle veranderingen, maar dit kan juist ook te veel zijn. De vraag rijst dan al gauw 'hoe kan ik wel op de hoogte blijven maar me tegelijkertijd ook beschermen tegen al deze prikkels. Wat volg ik dan wel en wat niet'.

 

Heftige beelden op tv over het virus komen intenser binnen omdat hooggevoelige mensen zich zo goed kunnen verplaatsen in de ander. Daarnaast voelen ze veel. Naast de onrust en angsten die ze zelf ervaren pikken ze ook de onrust en angsten op die er in de wereld zijn. Dit kan voor veel verwarring zorgen. Vaak liggen hooggevoelige mensen dan ’s nachts ook wakker omdat ze zich zorgen maken. Zorgen over hun gezondheid of die van hun naaste. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat hij bij ieder contact het gevoel had ‘ik hou van jou’ te moeten zeggen. Uit angst omdat hij bang was dat dit misschien de laatste keer zou zijn dat hij de ander zag.

 

Ook liggen veel hsp'ers wakker vanwege de kinderen die ze dagelijks onder hun hoede hebben en veel hulp vragen. Kunnen we dit met z’n allen wel aan? Hoe zorgen we ervoor dat we er zelf niet aan onderdoor gaan.. Of ze liggen te piekeren over hun werk, 'kunnen we straks nog wel rondkomen en de huur betalen,' of 'kan ik straks nog wel bij mijn oude werkgever terecht.' Door al deze angsten kunnen veel hooggevoelige mensen behoorlijk overprikkeld raken.  

 

Al met al is het een onzekere en heftige tijd voor iedereen, maar met name ook voor hooggevoelige mensen.

Begeleiding en informatie is daarom hard nodig.

Op facebook heb ik een besloten pagina aangemaakt waar hooggevoelige mensen lid van kunnen worden. Deze pagina kun je vinden onder de naam ‘De verborgen schat van hooggevoeligheid’. Deze besloten groep is bedoeld voor hsp’ers om elkaar te ondersteunen en met elkaar in contact te komen. Een plek waar ruimte is om je kwetsbaarheid te delen en informatie op te doen over hoe je om kunt gaan met je hooggevoeligheid. Met name ook nu het coronavirus veel aandacht vraagt.

 

Je hoeft het niet alleen te doen, het leven wordt eenvoudiger als je het samen doet en elkaar kunt ondersteunen.

Samen staan we sterk!

 

bottom of page